ایاصوفیه یا حاجیا صوفیا به جرات مشهورترین جاذبه گردشگری استانبول است. در اکثر تصاویری که از استانبول می بینید حتما گنبدهای زیبای این بنا را هم دیده اید. ایاصوفیه بنایی بسیار باشکوه در منطقه تاریخی استانبول است و در طول تاریخ توسط امپراتوری های مختلف دست به دست گشته است. این بنا در سال ۵۳۷ توسط امپراتور بیزانس، ژوستین یکم ساخته شد و ابتدا کلیسایی برای مسیحیت شرق به حساب می آمد. به مدت ۶ قرن و تا قرن ۱۲ ایاصوفیه کلیسای کاتولیک رمی به حساب می آمد، تا این که در سال ۱۴۵۳ این بنا به مسجد تبدیل شد و تا ۱۹۳۱ به همان شکل باقی ماند. سپس درهای ایاصوفیه چندسالی بسته شد و مجددا در سال ۱۹۳۵ و این بار به عنوان موزه به روی عموم بازگشایی شد. ایاصوفیه روزگاری بزرگ ترین کلیسای جامع دنیا محسوب می شد و معماری خاص و زیبای ایاصوفیه الهام بخش بناهای متعدد دیگری در استانبول شده است. به طور مثال آبی، ایاصوفیه کوچک و .. همگی تحت تاثیر معماری سبک بیزانس ساخته شده اند. در سفر به استانبول بازدید از این بنای تاریخی یکی از واجبات سفر است.
مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی | Blue Mosque :
یکی دیگر از جاذبه های گردشگری استانبول مسجد سلطان احمد است که به خاطر رنگ آبی کاشی هایش به مسجد آبی هم شهرت پیدا کرده است. این مسجد زیبا در اوایل قرن ۱۷ ساخته شده و از آن زمان تا به امروز مکانی برای عبادت و نیایش مسلمانان بوده است. از آن جا که هنوز هم نمازهای پنجگانه در این مسجد برگزار می شود برای بازدید از این مسجد باید حواستان به زمان نماز و عبادت هم باشد. معماری امسجد سلطان احمد تاثیر زیادی از مسجد ایاصوفیه داشته است و این تاثیر را می توان به وضوح مشاهده کرد.
و اما تجربه هیجانانگیز در این شهر :
به بازار ادویه بروید
بازار ادویه استانبول که به بازار مصریها هم معروف است، در حقیقت دومین مجموعهی سرپوشیدهی شهر استانبول بعد از «بازار بزرگ» مشهور این شهر است که در زمان حکومت عثمانی با پول مالیات گرفتهشده از کاروانهای مصری، ساخته شده و اتفاقا بخش اعظم ادویه و سایر کالاهای بازار را هم همین کاروانها تأمین میکردند.
۲. صبحانهی ترکی بخورید
مهمترین وعدهی غذایی مردم ترکیه صبحانه است و به همین خاطر معمولا بهصورت خانوادگی صرف میشود. سبزیجات، گوجهفرنگی، خیار و انواع فلفل از جمله موادی هستند که در صبحانه بههمراه پنیر، تخممرغ، زیتون، عسل، خامه و شیر خورده میشود. بورک پنیر، نانهای محلی هر منطقه، نان ذرت و نان حلقهای یا سیمیت، ازجمله اجزای اصلی این وعدهی غذایی بهشمار میروند.
۳. به تماشای مراسم رقص سماع بروید
قونیه آرامگاه «مولانا جلالالدین محمد بلخی»، شاعر پارسیگوست و مراسم رقص سماع که منصوب به مولاناست، یکی از جاذبههای گردشگری ترکیه است که سالهاست گردشگران بسیاری را بهسوی خود میکشاند. میتوانید یک روز سفرتان را با قطار از استانبول به قونیه بروید و از دیدن رقص سماع لذت ببرید.